Avrupa Birliği tarafından desteklenen LoCloud Projesi Başladı

( Yayın Tarihi : 29.04.2013 )

Temel çerçevesi, “Nitelikli Ağlarda Etkili Bilgi Yönetimi” olan ve LoCloud kısaltması ile isimlendirilen “Eurapeana Bulutunda Yerel İçerik” (Local Content in a Europeana Cloud) Projesi, Bölümümüzün de Türkiye adına yer aldığı 24'ü Avrupa Birliği üyesi 28 ülkeden 32 ortaklı bir Avrupa Birliği (AB) Projesidir. 2012 yılında ICT-PSP kapsamında başvuran 59 proje arasında kabul edilen altı projeden birisi olan projenin 1 Mart 2013 tarihinden itibaren üç yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Projenin Bilimsel Koordinatörlüğünü Norveç Kültür Bakanlığı, Proje Yöneticiliğini ise İngiltere’den MDR Partners yapacaktır. Ulusal Koordinatörlüğünü Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın yürüteceği Projenin Türkiye ekibi aynı Bölümde çalışmakta olan Doç Dr. Özgür Külcü, Yrd. Doç. Dr. Yurdagül Ünal ve Araştırma Görevlisi Tolga Çakmak’tan oluşmaktadır. Projede uygulama kuruluşu olarak VEKAM (Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi) yer alacaktır. Proje çerçevesinde Proje ortağı ülkelerde bulunan ve Europeana’ya aktarılan küçük ve orta ölçekli kütüphane, arşiv ve müze gibi kültürel miras kuruluşlarının kayıtları, geliştirilecek Europeana Bulutu’na taşınarak bulut bilişim teknolojisi uygulamaya geçirilecek ve bu kuruluşların dijital kayıtları çevrimiçi erişime açılacaktır. Türkiye Europeana Bulutu’nda VEKAM kayıtları ile yer alacak ve proje bu alanda nitelikli bilgi yönetimi-bulut temelli teknolojinin Türkiye’deki ilk örneği olacaktır. LoCloud Projesi dört milyon yeni dijital kaydı Europeana aracılığıyla erişilebilir kılmayı amaçlamaktadır. Projenin başlangıcına ilişkin basın açıklaması için lütfen tıklayınız.