BOBCATSSS 2013'ün ardından...

( Yayın Tarihi : 14.02.2013 )

Bölümümüz ile Danimarka Kraliyet Kütüphanecilik ve Bilgibilim Okulu'nun (Royal School of Library and Information Science) birlikte düzenlediği 21. Uluslararası BOBCATSSS Konferansı, 23-25 Ocak 2013 tarihleri arasında Tunçalp Özgen Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Tamamen öğrenciler tarafından organize edilen BOBCATSSS 2013 Konferansı için Bölümümüz araştırma görevlileri ve 30 gönüllü öğrenci birlikte çalıştılar.

Ana teması "From Collections to Connections: Turning Libraries 'Inside-Out' " (Koleksiyonlardan İletişime: Kütüphanelerin içini dışına çıkarmak) olarak belirlenen konferansta önemli davetli konuşmacılar yer aldı. Kütüphanelerin değişimi için kullanılan "inside-out" kavramının yaratıcısı OCLC Başkan Yardımcısı Lorcan Dempsey, "The Inside-Out Library: Scale, Learning, Engagement" başlıklı sunumu ile büyük ilgi topladı. Ayrıca Oslo ve Akershus Üniversitesi Profesörü Ragnar Andreas Audunson tarafından yapılan "From Collections to Connection: Building a Revised Professional Platform for Librarianship" başlıklı sunum da yoğun ilgi gösterilen konuşmalar arasında yer aldı.

Konferansta 4 farklı kıtadan, 31 ülkeden gelen 250'den fazla katılımcı, 137 yayın arasından seçilmiş 57 bildiri, 4 Pecha Kucha sunumu ve 30 posteri izleme şansı buldular (konferans programı).

Önceki BOBCATSSS toplantılarından farklı olarak ilk defa bu yıl düzenlenen kütüphanecilik okulları oturumu ve Pecha Kucha oturumu ile katılımcılar farklı deneyimler kazandılar. Kütüphanecilik okulları oturumunda Avrupa'dan 17 okul kendilerini tanıtma şansı buldular. 20 slayttan oluşan ve her bir slaydın 20 saniyede anlatılması gerekliliğine dayanan Pecha Kucha oturumu ile de zaman yönetiminin önemi eğlenceli bir şekilde sunuldu.

BOBCATSSS konferanslarının geleneği olarak her yıl seçilen yılın "BOBCAT"'i Amsterdam Üniversitesi Profesörü Jelke Nijboer oldu. Ayrıca en iyi bildiri ve poster ödülleri de kapanış toplantısında sahiplerini buldu. En iyi bildiri Todd Suomela ve Suzie Allard tarafından yazılan "Libraries as Centers for Science Literacy and Public Science" başlıklı bildiri seçilirken, en iyi poster ödülüne Lisa Kreuzer, Tom Becker ve Ursula Georgy’nin birlikte hazırladıkları "FaBio – Mannheims Library on a Bike" layık görüldü.

22. BOBCATSSS Konferansı İspanya'dan Barcelona Üniversitesi ve İsveç'ten Borås Üniversitesinin işbirliği ile Barselona'da gerçekleştirilecek. BOBCATSSS 2014 tanıtım videosuna http://www.youtube.com/watch?v=BDxJ4f8t_-w adresinden erişilebilir.